Sunday, July 22, 2012

KADAR #ZAKAT FITRAH 2012 M/ 1433 H SELURUH MALAYSIA


Berikut adalah kadar pembayaran zakat fitrah yang telah ditentukan mengikut negeri di Malaysia tahun 1433H / 2012M. Kadar zakat fitrah pada sepanjang bulan Ramadhan kali ini di sebahagian besar negeri seluruh negara mengekalkan kadar tahun lepas dan ada berlaku sedikit penurunan di beberapa negeri.

Kadar zakat tahun 1433H / 2012M boleh dilihat pada jadual di bawah :


*Kadar yang ditetapkan adalah berdasarkan harga beras gred super tempatan 15%, 10% dan 5% hancur (Beras Nasional).

Umat Islam yang mahu membayar fitrah dengan beras pula, kadar yang ditetapkan ialah 2.97 cupak Malaysia atau 2.60 kilogram bagi tiap seorang.

Kadar di Terengganu menurun antara 40 hingga 60 sen disebabkan perubahan kepada pengukuran timbangan satu Gantang Baghdad daripada 2.7 kilogram (kg) kepada 2.6kg biarpun harga beras di pasaran tidak berubah berbanding tahun lalu.

Panduan membayar Zakat


  • Bayaran perlu dilakukan kepada amil bertauliah dan dilantik oleh  Majlis Agama Islam Negeri masing-masing
  • Pastikan anda mendapat resit rasmi  Majlis Agama Islam Negeri
  • Sebaiknya menunaikan Zakat Fitrah di awal Ramadhan bagi membolehkan agihan kepada golongan yang layak disempurnakan sebelum menjelang Hari Raya

No comments:

Post a Comment

PERINGATAN: PengundiBaharu tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman Blog ini. Ia pandangan peribadi pelawat blog ini dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Blogger. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab anda sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...