Friday, December 28, 2012

REBAT RM200: KETUA PEMUDA UMNO MINTA SKMM TIDAK PERLU HAD HARGA TELEFON #JANJIDITEPATI #BNPRU13SHAH ALAM – Ketua Pemuda Barisan Nasional (BN) meminta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) tidak mengehadkan rebat RM200 kepada telefon pintar berharga RM500 sahaja.

“Tak perlu ada had harga untuk rebat yang diberi untuk telefon pintar,” kata beliau dalam mesej yang diajukan kepada Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim hari ini, menerusi Twitter.

Dalam mesej berasingan, Khairy yang juga Ketua Pemuda Umno menulis bahawa ucapan Bajet 2013 hanya menyebut tentang pendapatan belia yang layak menerima rebat telefon pintar, bukannya harga telefon pintar.

Menjawab mesej pengikutnya, Khairy berkata: “Setuju. Kalau nak bagi rebat RM200, bagi sajalah kepada semua telefon pintar.”

Khairy, yang juga Ahli Parlimen Rembau menyatakan demikian ekoran rungutan orang ramai berhubung laporan media bahawa SKMM telah menerbitkan kriteria menikmati rebat RM200, antara lain pembeli seharusnya warganegara Malaysia berumur 21 tahun hingga 30 tahun; berpendapatan bulanan RM3,000 ke bawah, model telefon pintar 3G yang diluluskan dengan harga maksimum RM500, pelanggan jalur-lebar mudah-alih sedia ada atau pakej baru dan hanya satu telefon pintar untuk seorang belia.


Menurut notis SKMM, program rebat di bawah Inisiatif Jalur Lebar Kebangsaan (NBI) telah diperuntukkan sejumlah RM300 juta oleh kerajaan yang akan memberi manfaat kepada 1.5 juta belia.

Permohonan untuk rebat adalah terbuka dari 1 Januari hingga 31 Disember depan dan para belia yang berminat boleh memohon melalui laman web SKMM.

Pengerusi SKMM, Datuk Mohamed Sharil Tarmizi dipetik berkata, had harga adalah perlu kerana dasar itu direka untuk membantu golongan berpendapatan rendah dan para belia untuk memiliki telefon pintar sendiri.

Di bawah Bajet 2013 yang diumumkan pada 28 September lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, rebat RM200 akan diberi ke atas pembelian telefon pintar 3G untuk belia berumur 21 hingga 30 tahun, dengan pendapatan bulanan RM3,000 ke bawah atau tanpa pendapatan bulanan, daripada peniaga yang dibenarkan bawah Pakej Komunikasi Belia.

Sumber: Sinar Harian


PengundiBaharu: kutuk tetap kutuk, ambil tetap ambil. Cacai Pakatan Se-Malaysia Style.

1 comment:

  1. Ketua Pemuda UMNO tidak dapat rasa denyut nadi generasi muda yang tidak berkemapuan. Dia lahir dalam keluarga kaya, dah besar terus kaya entah duit dapat mana.
    Tujuan asal untuk membantu golongan muda yang tak mampu agar dapat sama kearus perdana teknologi maklumat, bukan untuk mereka yang sekumpulan dengan ketua pemuda yang main golf dan polo.
    Mereka yang ada bajet sekitar RM200 untuk beli handphone biasa kerajaan tambah RM200 untuk beli handphone pintar yang harga bawah RM500. Kalau dah ada RM500 lebih tak payah la nak mintak rebet tu, minta kat mak bapak duit nak beli handphone harga dua tiga ribu.
    Peruntukkan RM300juta,kalau dibiar tanpa ada syarat, pakai habis dikebas oleh mereka yang tamak dan tak peduli orang lain. Tujuan asal akhirnya gagal lagi. Yang dari lahir tak diajar tengok kebawah, sampai tua pun tak akan reti untuk tengok kebawah.

    ReplyDelete

PERINGATAN: PengundiBaharu tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman Blog ini. Ia pandangan peribadi pelawat blog ini dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Blogger. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab anda sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...