Thursday, February 23, 2012

JANGAN GUNA BAI'AH UNTUK TUJUAN POLITIK - ULAMA


KUALA LUMPUR 23 Feb. - Bai'ah merupakan istilah syarak yang tidak sepatutnya digunakan dengan sewenang-wenangnya oleh mana-mana parti politik termasuk Pas.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Himpunan Ulama Muda Malaysia (Ilmu), Fathul Bari Mat Jahaya berkata, istilah ikrar, perjanjian atau akujanji adalah lebih tepat untuk digunakan dalam konteks politik kerana tidak dibenarkan berbai'ah dalam perkara-perkara yang melanggar syariat.

Lebih-lebih lagi katanya, bai'ah yang diwajibkan oleh Pas untuk setiap calon parti itu yang bertanding dalam pilihan raya seperti dinyatakan oleh Presiden, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kelmarin adalah terlalu radikal.

"Bai'ah yang diperkenalkan Pas itu terlalu radikal sehingga dikatakan boleh mendatangkan kecelakaan dunia dan akhirat kepada sesiapa yang melanggarnya.

"Saya cabar pemimpin-pemimpin Pas kemukakan dalil-dalil yang bersandarkan kepada al-Quran dan sunah bagi mewajarkan bai'ah tersebut," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Abdul Hadi bahawa setiap calon parti berkenaan yang bertanding dalam pilihan raya diwajibkan berbai'ah bagi menentukan mereka tidak menyeleweng dari dasar Islam, cara dan matlamatnya.

Dalam perkembangan sama, Fathul Bari menambah, pemimpin Pas tidak layak menerima bai'ah daripada ahli-ahli parti berkenaan kerana mereka bukan pemerintah yang dikategorikan sebagai amirul mukminin.

Katanya, pemimpin Pas dipilih menerusi kaedah politik yang tidak berpandukan kepada sistem 'khilafah Islamiyyah'.

Menurut beliau, seseorang khalifah yang dilantik menerusi sistem berkenaan hanya layak digelar amirul mukminin apabila umat Islam di seluruh dunia bernaung di bawah pemerintahannya.

"Pengertian bai'ah mengikut Ahlussunnah Wal Jamaah adalah memberi satu akujanji kepada pemimpin dalam kalangan mukmin yang dilantik menerusi sistem 'khilafah Islamiyyah' dan berikrar tidak akan melanggar perintahnya.

"Masalahnya, pemimpin Pas bukan amirul mukminin. Parti itu tidak boleh menamakan akujanji taat setia calon pilihan raya kepada parti sebagai bai'ah," katanya.

Dalam pada itu, Mufti Perak, Tan Sri Dr. Harussani Zakaria berkata, konsep bai'ah tidak boleh digunakan untuk memastikan kesetiaan kepada pemimpin parti atau dasar perjuangan politik.

Jelas beliau, bai'ah yang diperkenalkan Pas tidak boleh diamalkan lebih-lebih lagi dalam keadaan parti berkenaan secara terang-terangan bersekongkol dengan parti-parti yang memperjuangkan ideologi sekularisme, liberalisme dan pluralisme.

"Apa yang Abdul Hadi kata itu tak tepat. Jangan guna istilah-istilah syarak untuk tujuan politik kerana ia akan mengelirukan umat Islam," katanya.

No comments:

Post a Comment

PERINGATAN: PengundiBaharu tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman Blog ini. Ia pandangan peribadi pelawat blog ini dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Blogger. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab anda sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...